יום שני, 20 בינואר 2014

תיאום מס – כל מה שצריך לדעת


עובדים בשני מקומות עבודה במקביל? יש לכם הכנסה כשכירים או עצמאיים והכנסה נוספת שחייבת במס? אתם צריכים לעשות תיאום מס כדי להימנע מתשלומים עודפים. הנה כל מה שצריך לדעת בנושא.

כל אדם שעובד בשני מקומות עבודה בו זמנית, צריך לבצע תיאום מס כדי שינוכה לו מס בשיעור מופחת מההכנסות שלו. מי שלא עושה זאת עלול לשלם מס עודף, מפני שמקום העבודה המשני שלו מחויבת לנקות לו מס בשיעור מרבי. מכאן אפשר לראות שזה אינטרס ברור של העובד השכיר לגשת למס ההכנסה ולמלא את המסמכים הרלוונטיים.

צריך לבצע תיאום מס במקרים הבאים:

  1. שכיר שעובד כבר שנה ומעלה בשני מקומות עבודה או יותר במקביל.
  2. שכיר שיש לו מקום עבודה יחיד ובמקביל גם מקבל פנסיה מגוף אחר.
  3. שכיר במקום עבודה אחד שמקבל הכנסה נוספת באופן חד פעמי או זמני, למשל שכר אומנים, משכורת נוספת וכדומה.
  4. כל מי שמקבל פנסיה ויש לו הכנסה נוספת, חד פעמית או זמנית.

התהליך הוא מאוד פשוט. כל מי שצריך לעשות תיאום מס יכול לבצע זאת באופן עצמאי דרך האינטרנט, שם ניתן למלא טפסים אלקטרוניים של מס ההכנסה ולהגיש אותם מבלי להגיע לסניף.

אפשרויות נוספת היא לקחת רואה חשבון או יועץ מס, דרך המעסיק העיקרי או פשוט לפנות באופן אישי אל מס הכנסה כדי לקבל מידע מעמיק בנושא וליווי אישי.
אם החלטתם לפנות למס הכנסה, אליכם לגשת לפקיד השומה הקרוב למקום מגוריכם. כדאי לבדוק מבעוד מועד לאיזה אזור אתם משתייכים. מול פקיד השומה תצטרכו למלא טופס 116, לתת פרטים מזהים שלכם ושל ילדים שטרם מלאו להם 19, מספר תיק ניכויים של המעסיק העיקר ועוד. בנוסף, תצטרכו להציג תלושי משכורת של שני מקומות העבודה או מקורות ההכנסה שלכם. הפקיד ינפיק לכם טופס מיוחד לתיאום המס, שמוגש למעסיק המשני ומודיע לו כמה מס עליו לנכות מהשכר שלכם.
בתום התהליך, מקום העבודה העיקרי שלכם יכול לנכות מס מהשכר שלכם לפי מדרגות המס ונקודות הזיכוי שמגיעות לכם, בדיוק כפי שעשה עד כה, וכאילו היה זה מקום העבודה היחיד שלכם.
כאמור, ניתן לבצע את התיאום גם דרך האינטרנט, אם כי רק במקרים הבאים:
1.      כאשר ההכנסה אינה עולה על הסכום המקסימלי המותר.
2.      מי שיש לו הכנסה מקצבת פרישה, שכר מרצים, אומנים וכו'.
במקרים חריגים, למשל אם אתם סיעודיים או במצב בריאותי שאינו מאפשר זאת, מומלץ לבדוק מול מס הכנסה האם הוא יכול לאפשר לכם לבצע את התהליך דרך האינטרנט.
לסיכום, מדובר בתהליך פשוט ומהיר, והוא יכול לחסוך לכם אלפי שקלים בשנה, ואף יותר. אם עדיין לא עשיתם תיאום, זה הזמן לבדוק את העניין.


יום חמישי, 2 בינואר 2014

כל המידע על תיאום מס ונקודות זכות

כל אדם שעובד בשני מקומות עבודה במקביל, או יותר, מוכרח לבצע תיאום מס. אותו הדבר נכון גם לגבי אדם שעובד כשכיר במקום מסוים, במשרה מלאה או חלקית, ומקבל פנסיה מגוף אחר.

בתקופה של ימינו, הרבה אנשים עובדים בשני מקומות עבודה בו זמנית, או עובדים כשכירים במקום עבודה אחד ויוצרים לעצמם הכנסה נוספת באופן עצמאי. במצב שכזה, צריך להכיר את החוקים הנוגעים לגבי תיאום מס וכדאי להתוודע לקיומן של נקודות זכות.
החוקים הנוגעים למס קובעים כי אדם שכיר שעובד במקביל ב 2 מקומות עבודה, או יותר, מוכרח לתאם מס. התיאום נחוץ גם במקרים שבהם אדם עובד כשכיר במקום כלשהו, במשרה חלקית או מלאה, ומקבל פנסיה מגוף אחר, למשל חברת הביטוח, המעביד, קרן פנסיה וכדומה.

למה צריך לעשות תיאום?

תיאום מס מונע ניכוי מס מכל מקור פרנסה בנפרד. כשלא עושים תיאום, מקום העבודה המשני של השכיר יהיה חייב לנכות מס מרבי בגובה של 46 אחוז מסך המשכורת ברוטו, שזו מדרגת המס הכי גבוהה, וזה הרבה ממה שדרוש בפועל. משום כך, לשכירים יש אינטרס ברור לעשות את התיאום, משום שפעולה זו מונעת תשלום מס גבוה ממה שהם צריכים לשלם לפי חוק.
איך עושים את זה?
כל מה שצריך כדי לעשות תיאום הוא לגשת למשרד מס ההכנסה, להגיש תלושים ומסמכים רלוונטיים של שני מקומות העבודה (או פנסיה, קצבה וכדומה) ולמלא טופס 116, שמופנה למקום העבודה המשני ובו נקוב כמה מס צריך לנכות מהשכר של העובד. המעסיק של מקום העבודה העיקרי יכול לנכות מס לפי מדרגות המס לזכותו של העובד בנקודות זיכוי כאילו היה זה מקום העבודה היחיד שלו.

החזרי מס

למרות שעושים תיאום, בהרבה מקרים העובד השכיר עדיין זכאי לקבל החזר מס, ולשם כל צריך לעשות בדיקה אחרי תום שנת המס שבה בוצע התיאום.
קביעת שיעור ניכוי המס במקור
החישוב של המס הוא שנתי, לפי ההכנסה של העובד בשנת המס, והוא כולל את כל מקורות ההכנסה באשר הם, לרבות שכר עבודה, דמי אבטלה, קצבה, שכר סופרים וכן הלאה.
אין כל הבדל בין חישוב המס של שכיר לבין חישוב המס של עצמאי.
נקודות זיכוי
לכל אזרח ישראלי
מגיעות 2.25 נקודות זיכוי בעד כל חודש, דהיינו 5319 שקלים לשנה. במקרים מסוימים, ניתן לקבל נקודות זיכוי נוספות, למשל נכות, נישואים ועוד. על כל אחד מוטלת האחריות לבדוק האם מגיעות לו נקודות זיכוי נוספות, וראוי לנצל אותן כדי לקבל הטבות בתשלום המס, גם בעת ביצוע תיאום.

האחריות של האדם היא גם בכל הנוגע לתיאום המס, ומי שלא עושה תיאום לרוב משלם הרבה יותר ממה שהוא צריך. הפער בין מה שצריך לשלם לבין מה שמשלמים בפועל יכול להיות אלפי שקלים ואף יותר. וכאמור, עדיין יש אפשרות לקבל החזר מס.

יום רביעי, 11 בדצמבר 2013

כל המידע על תיאום מס

כל מי שיש לו שני מקומות עבודה או יותר, צריך לעשות תיאום מס כדי שמההכנסות שלו ינוכה מס הכנסה בשיעור מופחת. שכיר שאינו עושה זאת, עלול לשלם מס הכנסה גבוה מדי.

אדם שעובד בשני מקומות עבודה או יותר, אם הוא לא יעשה תיאום מס כנדרש, הוא עלול לשלם מס הכנסה גבוה מדי, מכיוון שכל אחד ממקומות העבודה צריך לנכות מס בשיעור המרבי לפי החוק. מכאן אפשר לראות שלעובד שכיר יש אינטרס ברור לעשות את התיאום, כדי להימנע מתשלום עודף.
מתי צריך לעשות תיאום?
כאמור, כשבמהלך שנה קלנדרית מסוימת, אדם עובד בשני מקומות עבודה או יותר במקביל, הוא צריך לעשות את התיאום מול מס הכנסה. 

כמו כן, תיאום מס צריך להתבצע כאשר אדם עובד במקום עבודה אחד והוא במקביל גם מקבל פנסיה
מגורם אחר.

תנאים נוספים: מי שיש לו מקום עבודה אחד ובמקביל יש לו הכנסה נוספת, זמנית או חד פעמית, כמו שכר מרצים, שכר אומנים או סופרים וכדומה. ולבסוף, מי שמקבל פנסיה ויש לו הכנסה נוספת, חד פעמית או זמנית.
איך עושים את זה?
אפשר לעשות את התיאום במס באופן עצמאי דרך האינטרנט. היום יש מגוון תוכנות (גם חינמיות) שמס הכנסה אישר את השימוש בהן. דרכים נוספות הן בעזרת יועץ מס או רואה חשבון, דרך המעסיק או באופן ישיר דרך מס הכנסה.

כשרוצים לתאם מס דרך מס הכנסה

תיאום דרך מס ההכנסה הוא הדרך הכי טובה, כי אין צורך במתווכים (יועץ מס או רואה חשבון) ואין צורך ללמוד להשתמש בתוכנות השונות. כל שצריך לעשות הוא ללכת למשרדי מס ההכנסה, לפי אזור המגורים, ולמלא טופס 116. צריך לבוא עם תלושי משכורת של מקומות העבודה או משלם הפנסיה, מספר תיק ניכויים וכדומה.
מקום העבודה שהוכר כמקום העבודה העיקרי שלך יכול לנכות מס לפי מדרגות מס לזכותך בנקודות זיכוי שאתה זכאי להן, כאילו היה זה מקום העבודה היחיד שלך. מקום העבודה המשני מקבל טופס שבו כתוב כמה מס המעסיק צריך להוריד לעובד.
אם עושים את זה דרך האינטרנט
אדם יכול לעשות את התיאום דרך האינטרנט רק במקרים האלה:
1.      ההכנסה שלו ממשכורת לא עולה על הסכום המרבי הנקוב בחוק (יש להתעדכן בסכום מדי שנה).
2.      מי שיש לו הכנסה מקצבת פרישה או שכר מרצים, אומנים וכו'.
מתי אי אפשר לעשות תיאום דרך האינטרנט?

  1. אם סך ההכנסות עולה על הסכום המירבי או אם ההכנסה אינה מהמקורות שצוינו לעיל.
  2. מי שדורש הקלות במס או זיכויים, כמו זיכוי עבור ילדים, למשפחה חד הורית, לאישה, עבור בן זוג שאין לו הכנסה ובגין היותו תושב ישראל.
  3. מי שעשה תיאום במהלך השנה השוטפת דרך פקיד שומה.